Kuuluisia taiteilijoita

Maailma on aina ollut, ja on edelleen, täynnä toinen toistaan lahjakkaampia taiteilijoita. Muutama taidemaalari on kuitenkin saavuttanut upeilla töillään sellaisen arvostuksen, että heidän nimensä ja tärkeimmät teoksensa tunnetaan edelleen, satoja vuosia myöhemmin ympäri maailman.

Yksi vanhimmista ja myös kuuluisimmista taiteilijoista on italialainen yleisnero, 1400–1500-luvulla elänyt Michelangelo, joka vaikutti paitsi taidemaalarina, myös arkkitehtina, runoilijana ja kuvanveistäjänä. Hänen ehdottomasti kuuluisimpiin töihinsä kuuluvat Sikstuksen kappelin freskot ja Daavid-patsas. Michelangelo on suunnitellut myös muun muassa Pietarinkirkon kupolin ja muita keskeisiä osia. Renessanssin aikakaudella Michelangelon kanssa vaikutti niin ikään edelleen ympäri maailman tunnettu Leonardo da Vinci, joka oli todellinen monilahjakkuus. Hän oli taitava paitsi taidemaalarina ja kuvanveistäjänä, myös matemaatikkona, tieteilijänä, insinöörinä, keksijänä, arkkitehtina ja anatomina. Da Vincin töitä on säilynyt melko vähän, mutta niihin liittyy ainutlaatuisia muistiinpanoja ajatelmineen, piirustuksineen ja tieteellisine kaavioineen. Töistä kuuluisin lienee Mona Lisa, joka on da Vincin Pyhä ehtoollinen-maalauksen ohella maailman kuuluisin ja jäljennetyin maalaus.

Muita maailmankuuluja taidemaalareita ovat muun muassa Rembrandt, Vincent van Gogh, Claude Monet, Renoir, Pablo Picasso ja Salvador Dali. 1600-luvulla elänyt hollantilaismaalari oli erittäin tuottelias taiteilija, ja hänen teoksiinsa kuuluu 300 maalauksen lisäksi muun muassa 2000 piirrosta. Rembrandtia pidetään yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä maalareista ja hänen kuuluisimpiin teoksiinsa kuuluu muun muassa Yövartio-maalaus. 1800-luvulla elänyt niin ikään alankomaalainen Van Gogh saavutti suosion vasta kuolemansa jälkeen. Hänen töistään kuuluisimpia ovat omakuvat, Vaasi kahdellatoista auringonkukalla sekä yli 82 miljoonalla dollarilla myyty Muotokuva Tohtori Gachet’sta. Ranskalainen impressionisti Monet maalasi 1800–1900-luvun taitteessa lukuisia edelleen kuuluisia tauluja kuten Nainen ja päivänvarjo sekä Impressio, auringonnousu. Myös Renoir kuuluu kuuluisiin ranskalaisiin impressionisteihin Monet’n ohella, joskin hän maalasi erityisen paljon ihmisiä ja muotokuvia. Espanjalainen Picasso kuuluu puolestaan 1900-luvun tunnetuimpiin taiteilijoihin ja hänen taiteessaan on havaittavissa useita eri suuntauksia. Kuuluisimpiin maalauksiin kuuluu esimerkiksi Espanjan sisällissotaan sijoittuva Guernica. Toinen 1900-luvun kuuluisimmista taiteilijoista, Salvador Dali, tulee niin ikään Espanjasta. Hänet tunnetaan surrealistisista maalauksistaan kuten Muiston pysyvyys-maalauksesta. Dali loi merkittävän uran paitsi taidemaalarina, myös kuvanveistäjänä.